درنگ: سبد تدوین شده ۱۰۰ درصد نیاز به انرژی، ویتامین آ، ویتامین ب۲ و پروتئین را تامین می‌کند. در مورد ریزمغذی‌های آهن و کلسیم سبد مطلوب تدوین شده ۹۰ درصد نیاز به آهن و تقریباً ۸۰ درصد نیاز به کلسیم را تامین می‌کند که بر اساس توصیه‌های سازمان جهانی بهداشت در حد قابل قبول است. با توجه به اینکه افزایش اقلام خوراکی بیش از میزان‌های منظور شده در سبد غذایی مطلوب موجب افزایش دریافت سایر مواد مغذی نیز خواهد شد.

از طرفی ترجیحات و عادات غذایی جامعه ایرانی اجازه افزایش اقلام خوراکی را بیش از آنچه که در سبد مطلوب آمده، نمی‌دهد.

درصد انرژی تامین شده از کربوهیدرات، پروتئین و چربی در سبد مطلوب غذایی به ترتیب ۶۳ درصد، ۱۳ درصد و ۲۳ درصد است که با توصیه‌های سازمان جهانی بهداشت برای سهم درشت مغذی‌ها در تامین انرژی مطابقت دارد.

گروه غذایی نان و غلات بیشترین سهم وزنی را در سبد غذایی مطلوب پیشنهادی سال ۹۱ به خود اختصاص داده است. پس از نان و غلات به ترتیب سبزی‌ها، میوه‌ها، لبنیات، گوشت، تخم‌مرغ و حبوبات بیشترین سهم وزنی خود را سبد غذایی مطلوب دارند.

مقدار پیشنهادی برای مصرف ماکارونی در هر دو سبد یکسان بوده و لازم است که با برنامه‌های آموزشی و فرهنگ سازی، این ماده غذایی به عنوان منبع خوبی از انرژی و با قیمت مناسب، جایگاه مناسبی در سبد خانوارهای ایرانی پیدا کند.

مصرف ماکارونی در دهه ۹۰ بر اساس برآوردهای انجام شده نسبتاً ثابت و ۱۴ تا ۱۶ گرم در روز به ازای هر نفر بوده است.

مصرف شیر و لبنیات در طول سال‌های ۱۳۸۱ تا ۱۳۸۸ روند افزایشی داشته ولی در مقایسه با سبد غذایی مطلوب تعریف شده سال ۸۳ کماکان کمتر است. با توجه به کمبود دریافت کلسیم، سرانه مصرف مطلوب برای این گروه غذایی در سبد پیشنهادی سال ۹۱ با پنج درصد افزایش نسبت به مقدار پیشنهادی در سبد مطلوب سال ۸۳، ۲۵۰ گرم محاسبه شد.

با توجه به افزایش وزن و چاقی و به دنبال آن بیماری‌های قلبی عروقی و مرگ و میر ناشی از آن، میزان مصرف روغن‌ها، قند و شکر در سبد حاضر در حد میزان‌های پایین سبد سال ۸۳ (۳۵ گرم برای روغن و ۴۰ گرم برای قند و شکر) در نظر گرفته شده است.

محاسبه مواد مغذی در سبد غذایی مصرفی برآورد شده، نشان دهنده آن است که به طور کلی افراد جامعه حدود ۲۰ درصد کمتر از میزان نیاز روزانه خود آهن دریافت می‌کنند.

همچنین فقط ۶۵ درصد کلسیم مورد نیاز روزانه افراد با سبد مصرفی کنونی آنها برآورده می‌شود. در خصوص سایر مواد مغذی کلیدی (پروتئین، ویتامین آ، و ویتامین ب۲) سبد مصرفی کنونی تقریباً تمام نیاز روزانه افراد را در سطح میانگین برآورده می‌کند.

با توجه به شیوع کمبود ریزمغذی‌‌های آهن و کلسیم، افزایش ابتلا به بیماری‌های غیرواگیر از جمله اضافه وزن، چاقی و مرگ و میر ناشی از بیماری‌های غیرواگیر لازم است الگوی مصرف به گونه‌ای تغییر پیدا کند که مشکلات کم‌خوری و پرخوری در جامعه کاهش یابد.

  • آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
  • بله   خیر