درنگ: لری اولمستد، نویسنده کتاب «غذاهای واقعی، غذاهای تقلبی» که پیش از این بارها در مقالاتی به بررسی خوراکی‌هایی که واقعی نیستند پرداخته بود، این بار تمرکزش را روی یک خوراکی دیگر گذشته است: عسل.

او معتقد است از غذاهای دریایی مثل صدف و خاویار گرفته تا ساعت‌های مچی سوییسی همه، نوع تقلبی دارند. اما چیزی که شاید کمتر به آن فکر کنیم این است که بسیاری از مواد خیلی ساده در آشپزخانه‌ هم تقلبی هستند، برای مثال شیشه طلایی رنگ عسل که حتی نگاه کردنش هم وسوسه برانگیز است.

به اعتقاد کارشناسان و متخصصین، مواد غذایی‌ که نتوان تفاوت انواع آن را با چشم تشخیص داد معمولا نوع تقلبی زیادی دارند. عسل هم از این دسته است. شاید بتوان گفت کمتر کسی در دنیا وجود دارد که نوع واقعی و اصل این ماده را امتحان کرده باشد.

 

برخی برای تولید عسل از مخلوط عسل اصل به همراه شکر و مواد افزودنی مایع استفاده می‌کنند که می‌توان این عسل را بدترین نوع در دنیا نامید

 

جالب اینجاست که بدانید فدراسیون نگهداری از زنبورهای امریکا وقتی با درخواست اداره استاندارد برای تعیین استانداردهایی برای عسل و مشخص شدن اصلی و تقلبی بودن آن مواجه شد، زیر بار قبول آن نرفت. کاری که از مدتی قبل درباره روغن زیتون شده و بسیاری از مردم حالا با خیال راحت‌تر آن را تهیه می‌کنند.

عسل طبیعی حاصل تغذیه زنبور از گل‌ها و شهد آن‌ها است و به همین دلیل قیمت زیادی دارد. اما نگرانی اینجاست که مبادا این عسل اصل نباشد. چون کشوری مانند چین یکی از صادرکنندگان اصلی عسل در آسیا است و جالب اینجاست که عسل را با قیمتی بسیار پایین صادر می‌کند؛ قیمتی که به نظر کارشناسان امکان ندارد بتوان با ان عسل اصل تولید کرد. کارشناسان معتقدند این عسل‌ها یا حاصل مخلوط مقدار کمی عسل اصل با مواد افزاینده و مصنوعی است یا این که به جای شهد گل، زنبور از شربت ذرت تغذیه کرده است تا عسل بیشتری تولید کند، اما با کیفیت خیلی پایین‌تر.

چینی‌ها خطرناک‌ترین نوع عسل دنیا را تولید می‎‌کنند که مدت‌‎هاست واردات آن در امریکا ممنوع شده است. در این عسل به جای شربت ذرت و شکر و … از «کلورامفنیکول» که یک آنتی بیوتیک بسیار بسیار قوی است و می‌تواند موجب ایجاد اختلالاتی مرگبار در مغز استخوان شود، استفاده می‎شود

برخی دیگر برای تولید عسل از مخلوط عسل اصل به همراه شکر و مواد افزودنی مایع استفاده می‌کنند که می‌توان این عسل را بدترین نوع در دنیا نامید. چرا که بیشتر آن ماده مصنوعی است و به واسطه شکر زیادی که دارد، نه تنها اصل نیست، بلکه برای کسی که آن را میل می‌کند ضرر زیادی هم دارد. البته این نکته را هم نباید فراموش کنید که چیزی به نام عسل ۱۰۰ درصد اصل وجود ندارد، چون حتی اگر افزودنی‌ در کار نباشد، زنبورها آزاد هستند تا هرجا می‌خواهند پرواز کنند و از هرچه می‌خواهند تغذیه کنند، پس مشخص نیست که از چه چیزهایی عسل تولید می‌کنند و مطمئنا هیچ زنبور آزادی نیست که فقط از شهد گل تغذیه کند.

بر اساس آخرین تحقیق در دانشگاه میشیگان امریکا عسل سومین ماده خوراکی در دنیا است که میزان تقلبی آن خیلی بیشتر از اصل آن است. همچنین طبق این تحقیق چینی‌ها خطرناک‌ترین نوع عسل دنیا را تولید می‎‌کنند که مدت‌‎هاست واردات آن در امریکا ممنوع شده است. در این عسل به جای شربت ذرت و شکر و … از «کلورامفنیکول» که یک آنتی بیوتیک بسیار بسیار قوی است و می‌تواند موجب ایجاد اختلالاتی مرگبار در مغز استخوان شود، استفاده می‎شود. با استفاده از این ماده روند تولید عسل از طریق دستگاه به جای زنبورها بسیار سریع‌تر است و در نتیجه می‌توان با آن تولید را گسترده‌‌تر کرد اما عسل‌هایی که با این روش تولید می‌شوند کمی مزه کلم ترش هم می‌دهند که البته به سختی و با مزه کردن زیاد قابل تشخیص است.

 

توصیه برای تهیه عسل مناسب و اصل این است که تا حد امکان از تهیه عسل با برندهای معتبر و از فروشگاه‌های بزرگ خودداری کنید

 

در نهایت توصیه برای تهیه عسل مناسب و اصل این است که تا حد امکان از تهیه عسل با برندهای معتبر و از فروشگاه‌های بزرگ خودداری کنید و سعی کنید در صورت امکان از کشاورزان یا مغازه‌های محلی در روستاها که محصولات خودشان یا افرادی از روستای را می‌فروشند، تهیه کنید.

کمی آب را با ۲ تا ۳ قاشق سرکه داخل عسل ریخته و به خوبی مخلوط کنید. ۲ تا ۳ دقیقه اجازه دهید به حالت عادی بماند. اگر محصول به دست آمده حالت کف کرده داشت، بدون شک عسل طبیعی نیست

چطور اصل و تقلبی بودن عسل را در خانه تشخصی دهیم؟

طبق آزمایش‌ها در بیشتر عسل‌های تقلبی مقدار کمی عسل اصل با شیره قند و شربت شکر رقیق شده و بعد برای این که غلظت به آن بازگردانده شود از مواد مختلفی مانند آرد، شن و ماسه، سبوس و حتی خاک استفاده می‌کنند.

۴ روش خانگی برای تست خلوص عسل وجود دارد:

  • تست شست دست
  • تست با آب
  • تست با شعله
  • تست مخلوط آب و سرکه

در زیر هر روش با جزئیات توضیح داده شده است:

تست شست دست

مقدار کمی از عسلی که در اختیار دارید را روی شست دستتان قرار دهید و چک کنید که آیا عسل از اطراف شستتان به پایین می‌ریزد یا نه. اگر ریخت یعنی خالص نیست چون عسل واقعی روی انگشتتان می‌ماند و به هیچ وجه نمی‌ریزد.

تست آب

یک لیوان را با آب پر کنید. یک قاشق سوپخوری عسل به آن اضافه کنید و هم بزنید. عسل مصنوعی در آب حل می‌شود و می‌توانید رگه‌هایی از آن را در آب مشاهده کنید. عسل اصل اما در هر شرایطی فقط در آب ته‌نشین می‌شود و نمی‌توان آن را با آب حل کرد.

 

4 روش خانگی برای تست خلوص عسل وجود دارد: تست شست دست | تست با آب | تست با شعله | تست مخلوط آب و سرکه

 

تست با شعله

می‌دانستید عسل طبیعی خیلی سریع مشتعل می‎شود؟ یک چوب کبریت خشک انتخاب کنید. آن را به طور عمودی داخل عسل قرار دهید و تا ته فرو کرده و بعد سر آن را بیرون بیاورید. اگر عسل خالص باشد به راحتی می‌توان نوک آن را آتش زد و شعله‌ها به راحتی عسل را می‎سوزانند. اما اگر تقلبی باشد به این دلیل که عسل مرطوب است، آتش نمی‌گیرد.

تست با مخلوط آب و سرکه

کمی آب را با ۲ تا ۳ قاشق سرکه داخل عسل ریخته و به خوبی مخلوط کنید. ۲ تا ۳ دقیقه اجازه دهید به حالت عادی بماند. اگر محصول به دست آمده حالت کف کرده داشت، بدون شک عسل طبیعی نیست.

  • آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
  • بله   خیر