درنگ: شاید وقتی توت‌فرنگی‌ یا سبزیجات تازه خریده‌اید متوجه این موضوع شوید که یخ زده آن‌‎ها هرگز مثل تازه‌شان نیستند. برای شما هیچ چیز به اندازه خوراکی تازه لذت‌بخش نیست. درست است؟ از طرفی دیگر اگر قرار باشد میوه و سبزیجات را خریداری کنید، همیشه یخ‌زده‌ها ارزان‎تر هستند و در تمام روزهای سال هم در دسترسند. تازه‌ها اما گران‌تر هستند و هر کدام در زمان‌هایی خاص وجود دارند. مهم‌ترین نکته‌ای که باید بدانید اما این است که آیا میوه و سبزیجات یخ‌زده خاصیت‌ها و مواد مغذی موجود در تازه آن‌ها را دارند یا نه؟

در اوایل دهه ۱۹۲۰ میلادی ئدر آلاسکا از روش انجماد سریع برای منجمد کردن مواد استفاده می‌شد و با این روش یخ زدن باعث از بین رفتن فرم سلول و طعم و بوی غذا نمی‌شد. میوه‌ها و سبزیجات شامل ۷۰ تا ۹۰ درصد آب هستند. در نتیجه در فرایند منجمد شدن خیلی سریع رطوبتشان را از دست می‌دهند. این باعث می‌شود که مورد حمله میکروب‌ها و آنزیم‌ها قرار گیرند. اما در روش‌های مدرن هرگز برای منجمد کردن زمان زیادی صرف نمی‌کنند و از انجماد سریع استفاده می‌کنند. جدا از آن فراموش نکنید اگر نگران حمله میکروب و آنزیم به علت از دست رفتن رطوبت هستید یا فکر می‌کنید منجمد کردن می‌تواند خاصیت‌های میوه و سبزیجات را بگیرد، میوه و سبزیجات تازه هم در صورتی که بعد از کشت کمی بمانند شروع به از دست دادن خاصیت‌ها می‌کنند و رطوبتشان از دست می‌رود.

تحقیقات نشان داده برای مثال نخود سبز ۲۴ تا ۴۸ ساعت بعد از کشت نیمی از ویتامین سی موجودش را از دست می‌دهد. در دانشگاه کالیفرنیا روی ۸ مورد مقایسه انجام شده که قبل و بعد از یخ زدن آن‌ها چه تغییراتی داشته است. ذرت، بروکلی، اسفناج، هویج، نخودسبز، توت‌فرنگی و بلوبری. در این موارد هیچ تفاوتی بین مدل یخ‌زده و مدل تازه وجود نداشته است.

ویتامین سی در ذرت، نخود سبز و بلوبری یخ‌زده بیشتر بوده است. در بروکلی یخ زده هم ریبوفلاوین (نوعی از ویتامین بی) بیشتر بوده است. اما در نخود سبز این فاکتور را بیشتر می‌شده در نوع تازه آن مشاهده کرد.

مورد دیگر که بررسی شده فیبر و میزان مواد معدنی مانند منیزیم، کلسیوم، زینک و آهن بوده است و در ۸ مورد بالا این فاکتورها هم تغییرات قابل توجهی نداشته‌اند.

در نهایت می‌توان گفت مقایسه مواد منجمد و تازه نشان می‌دهد که طبیعتا نوع تازه ‌آن‌ها طعم و بوی بهتری دارند. اما نه‌تنها مواد با یخ زدن خاصیت و مغذی بودنشان را از دست نمی‌دهند، بلکه در برخی موارد حتی مفیدتر از نوع تازه‌شان هم هستند.

  • آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
  • بله   خیر