کودک » چندین مدرسه در سوئد تصمیم گرفتهاند تا از طریق آموزش با کلیشههای جنسیتی مبارزه کنند. از زمان پیش دبستانی در این مدارس هیچ هنجاری برای کودکان در انتخاب اسباب بازیها وجود ندارد و شخصیتهای کلیشهای داستانها نیز بازنویسی شدهاند.
درنگ : یورونیوز نوشت: تحقیقات جدید نشان میدهند کودکان دختر و پسر تا سن ۱۰ سالگی با کلیشههای جنسیتی آموزش میبینند که آثار مخربی را موجب میشوند. این تحقیقات نشان میدهند که چگونه کلیشهها و هنجارهای فرهنگی – جنسیتی که در ۱۵ کشور دنیا به کودکان آموزش داده و از سنین ۱۰ تا ۱۴ سال در کودکان نهادینه میشود کودکان را بیشتر در خطر مشکلات روانی قرار میدهد.
محققان میگویند که کلیشههای جنسیتی خطر خشونتهای جسمانی و جنسی، ازدواج کودکان و ابتلا به اچ آی وی را و خودکشی را برای دختران و پسران افزایش میدهد.
از لحظه تولد، جنسیت یک کودک نوع لباس پوشیدن، اسباب بازیها و نوع رفتار جامعه با او را مشخص میکند.
در مدارس «جنسیت خنثی» در سوئد عروسکها مخصوص دختربچهها یا خانهسازی مخصوص پسر بچهها نیست و بازیها طوری طراحی میشوند که نیاز به انتخاب جنسیتی اسباب بازی وجود نداشته باشد.
معلمها در این مدرس موظفند تا در آموزش و بازی، کودکان را به سوی مرزهای جنسیتی نکشانند و آنها را در موقعیت انجام کارها و بازیهایی که در چارچوب هنجارهای جنسیتی یک جنس قرار ندهند و آنان را در انتخاب آزاد بگذارند.
در گام اول این مدارس اصطلاح «پسر» و «دختر» را در آموزش حذف کرده و تلاش میکنند تا کودکان را تنها با نام کوچکشان خطاب قرار دهند و یا از ضمیر «hen» خنثی برای صحبت کردن استفاده کنند.
در برخی زبانها مانند زبان فارسی ضمائر دستور زبانی مخصوص جنس مونث و مذکر وجو ندارد اما در زبانهایی مانند عربی، فرانسوی، انگلیسی و سوئدی ضمایر مختص به دو جنس وجود دارند.
روتا راجالین اولین مدرسه پیش دبستانی «جنسیت خنثی» را در قسمت قدیمی شهر استکهلم تاسیس کرده است. در مدرسه او داستانها و آهنگهای کودکان برای زدودن کلیشههای جنسیتی نوشته و یا بازنویسی شدهاند.
سوئد در رتبه چهارم کشورهایی با بیشتر برابری جنسیتی قرار دارد. دولت این کشور تلاش میکند تا موضوع برابری را با آموزش به کودکان منتقل کند. بر اساس قانون مصوب سال ۱۹۹۸ در این کشور تمام مدارس موظفند تا بوسیله آموزش با کلیشههای جنسیتی مبارزه کنند.