درنگ: هل گیاهی است که در مناطق حاره و گرم می‌روید. وطن آن هندوستان است و حدود ۸۰ درصد هل مصرفی دنیا از هندوستان تامین می‌شود. نام علمی این گیاه Elettaria cardamomum است.

میوه هل، بیضی شکل و به رنگ‌های زرد، سبز یا سیاه است. دانه‌های معطر و مطبوعی به رنگ قهوه‌ای در میوه آن وجود دارد که به عنوان ادویه و برای خوشبو کردن نوشیدنی‌ها و غذاها به مصرف می‌رسد. در بسیاری از شیرینی‌ها و دسرهای سنتی ایرانی از هل کوبیده یا آسیاب شده استفاده می‌شود.

خواص درمانی

* جویدن دانه‌های هل پس از صرف غذا ضمن کمک به هضم و گوارش بهتر غذا، می‌تواند بوی نامطبوع دهان (مثل بوی سیر و پیاز) را نیز خنثی کند.
* معده و روده‌ها را تقویت می‌کنند.
* هل اشتها را تحریک می‌کند و عمل هضم غذا را بهبود می‌بخشد.
* نوشیدن دم کرده داغ آن موجب تسکین کولیت، سوءهاضمه، باد نفخ، حالت تهوع و بی‌حالی شده و مانع ترشح زیاد اسید معده می‌‍شود.
* از تشکیل خلط در گلو جلوگیری می‌کند.
* می‌توان آن را به محصولات لبنی و پودینگ‌ها افزود تا اثر شیر را که موجب تشکیل خلط در گلو می‌شود خنثی کرده و به هضم آن نیز کمک کند.
* دانه‌های هل خاصیت داروی اکسپکتورانت را دارد و سینوس‌ها و برونش‌ها، بینی و سینه را از خلط و ترشحات اضافی پاک می‌کنند.
* خواص گرمابخشی و انرژی‌زایی دارد و به بهبود روحیه و بازیابی انرژی و توان از دست رفته کمک می‌کند
* اضطراب و نگرانی را کاهش می‌دهد و در رفع افسردگی موثر است.
* کلیه‌ها را تقویت می‌کند
* تقویت کنده قلب است.
* بادشکن بوده و گاز معده و روده را از بدن خارج می‌سازد.
* زخم‌های دهان را برطرف می‌کند، بدین منظور دم کرده هل را در دهان قرقره کنید.
* خوشبو کننده دهان است.
* تب را پایین می‌آورد.
* معالج سرماخوردگی است.
* برای تسکین درد روماتیسم مفید است.
* ضد مسمومیت است.
* نوشیدن این دم کرده دو بار در روز درمانی فوق العاده برای سرفه و سرماخوردگی است.
* مصرف زیاد هل برای روده‌ها مضر است.