درنگ: «شیرین طحانان و متین لشکری» دو بانوی خوش فکر و خوش ذوق ایرانی که مبتکر ایده «تور آشپزی» در تهران هستند که شیرین بخش آشپزی و متین هم بخش گردشگری آن را بر عهده دارد.

شیرین طحانان تقریبا ۵ سال است که کار آشپزی و شیرینی‌پزی را انجام می‌دهد، سه سال قبل زمانیکه درحال راه اندازی آشپزخانه و کلاس آشپزی خود بود با متین لشکری آشنا می‌شود و ایده راه اندازی تور آشپزی را دریافت می‌کند و به آن علاقمند می‌شود.

شیرین می‌گوید قبل از اجرا و برای پردازش این طرح وقت زیادی صرف مطالعه، مشاوره، برنامه ریزی، انتخاب غذاها و در واقع تمام مسائل مرتبط با آن شد و همین هم راز موفقیت و پیشرفت این ایده بود. در واقع می‌توان گفت شروع کار و دورهای تور آشپزی تنها باعث افزایش تجربه ما شد و مشکلاتی را که معمولا در آغاز کار ایجاد می‌شود را نداشتیم، البته تجربه برگزاری چنین برنامه‌ای را پیش از این و در خارج از ایران وجود داشت و برای همین تنها آن را بومی ساختیم و به مرحله اجرا گذاشتیم.

به عنوان مثال، اینکه مسافران آلمانی را چگونه مدیریت کنیم و یا با مسافران استرالیایی چگونه برخورد کنیم، یا بهترین انتخاب مواد اولیه غذایی برای هر گروه از توریست‌ها به چه ترتیبی باشد تنها با افزایش تجربه حاصل شد و شاید همین مدیریت ارتباطات بخش اندک مشکل کار باشد.

شیرین درباره سبک کلاس‌های آشپزی خود می‌گوید، کلاس‌های متداول آشپزی من ویژه ایرانی‌هاست و معمولا هم ایرانی‌ها دوست دارند غذای کشورهای مختلف را یاد بگیرند بنابراین تدریس من برای ایرانی‌ها سبک غذاهای فرنگی و بین المللی است. اما هدف و برنامه ما برای توریست‌ها آشنا کردن آنها با غذا و فرهنگ ایرانی است و برنامه آنها با برنامه مرسوم من برای ایرانی‌ها بسیار فرق می‌کند.

شیرین درباره بین المللی کردن و توسعه این کار در سایر شهرها و کشورها توضیح داد که فعلا چنین تصمیمی ندارد و حتی به آن فکر هم نکرده، چرا که اندازه و وضعیت فعلی کار خود را دوست داشته و بسیار مناسب می‌داند، ترجیح می‌دهد که این کار را با همان علاقه و کیفیت ادامه دهد تا اینکه حرفه خود را توسعه داده اما کنترل آن را از دست بدهد.

وی در ادامه می‌گوید: البته همانطور که ما از سایر کشورها مربی آشپزی به ایران دعوت کرده و دوره‌های آموزشی برگزار می‌کنیم، من هم مخالف برگزاری دوره‌های آموزشی در خارج از ایران نیستم.

اما روایت متین لشکری به عنوان طراح و معماری که سر از دوره‌های گردشگری و آشپزی درآورده نیز شنیدنی است. وی یک travel blogger است و درباره سفرهایش می‌نوشت، هنگامیکه به ایران بازگشت بیشتر نوشته‌های وبلاگ درباره ایران شد و کاملا اتفاقی از طریق اینستگرام با شیرین آشنا شد. در نتیجه آشنایی دختری اهل آشپزی و دختری اهل سفر و گردشگری «تورآشپزی» شکل گرفت.

شیرین و متین هر دو زبان انگلیسی را به خوبی می‌دانند، همین هم باعث شد که همکار مناسبی برای یکدیگر باشند. متین می‌گوید بخشی از توریست‌ها به واسطه وبلاگ من با این رویداد آشنا شده‌اند و بعدها نیز به دوستان خود معرفی کردند و به این ترتیب آوازه جهانی پیدا کردیم.

متین می‌گوید بیشتر توریست‌ها اروپایی، اهل اقیانوسیه، استرالیا، نیوزلند و سوئیسی‌ها هستند البته از آسیا نیز مسافرانی داشتیم اما تعداد کمی بودند و برای من جای تعجب است که نه تنها تاکنون توریست اهل روسیه نداشتیم، بلکه مسافر روس را در ایران بندرت می‌بینم و این یعنی که احتمالا روس‌ها علیرغم بهبود وضعیت دریافت ویزا کمتر به ایران سفر می‌کنند.

روش کار به این ترتیب است که ساعت ۹ صبح در میدان تجریش قرار می‌گذاریم و بازارگردی و خرید آغاز می‌شود. نه تنها مواد اولیه برای تهیه غذا را خریداری می‌کنیم بلکه با فرهنگ ایرانی در کنار انواع سبزیجات، ترشیجات، آجیل، شیرینی، ترشی و ادویه آشنا می‌شویم. در ادامه نیز به آشپزخانه رفته و طبخ یک غذای ایرانی را باهم در یک محیط گرم و صمیمی یادگرفته و سرو می‌کنیم و به این ترتیب یک روز گردشگران با آشپزی به سبک ایرانی می‌گذرد.