اجتماع » بعد از وقوع زلزله در کرمانشاه بزرگترین دغدغه مردم این است که این شهر چه زمانی دوباره برای زندگی مثل گذشته آماده میشود. با بررسی موارد مشابه میتوان در این زمینه نتیجهگیریهایی کرد.
درنگ : در تاریخ ۲۵ آوریل ۲۰۱۵ زلزلهای به بزرگای ۷٫۸ در گورخا آمد که در نتیجه آن ۹ هزار نفر در نپال جانشان را از دست دادند و صدماتی هم به تبت، بنگلادش و هند وارد شد. بیشترین صدمه اما مربوط به نپال بود تا حدی که با گذشت بیش از ۲ سال از آن زلزله هنوز اوضاع به حالت عادی بازنگشته و بیش از ۵۰۰ هزار نفر در اقامتگاههای موقت زندگی میکنند.
از آنجایی که مدت زیادی از زلزله کرمانشاه نگذشته و انتقادات زیادی به مدیریت بحران در این استان وارد است، بررسی خواهیم کرد که روال عادی امور بعد از زلزله چطور خواهد بود.
ژاپن کشوری ثروتمند و پیشرفته است. اما ایالت توهوکو که در تاریخ ۱۱ مارچ ۲۰۱۱ در آن زلزلهای به بزرگای ۹ رخ داد هنوز در حال ریکاوری است. جالب اینجاست که در پنجمین سالگرد وقوع آن حادثه دولت ژاپن از برنامهریزیهای دقیق برای ریکاوری رونمایی کرد و با این حال هنوز هم اوضاع کاملا عادی نشده است
ریکاوری بعد از یک زلزله، مخصوصا اگر وسیع باشد، همیشه پروسهای زمانبر است؛ حتی برای کشورهای پیشرفته و ثروتمند. زلزله معمولا چند هفته بعد از روز وقوع کاملا از بین میرود اما عملیات بازسازی و بازگرداندن اوضاع به شرایط عادی در محلی که زلزله رخ داده تا سالها بعد ادامه دارد. چقدر زمان لازم است؟ پاسخ این است که بستگی به انعطافپذیری محلی، بودجه کافی، تاثیرگذاری دولت و بسیاری فاکتورهای دیگر دارد، اما اگر بخواهیم پاسخی کوتاه بدهیم باید بگوییم:«خیلی بیشتر از چیزی که فکرش را میکنید».
نیوزلند یک کشور ثروتمند و پیشرفته دیگر است. در این کشور در کرایستچرچ بین تاریخ ۴ سپتامبر ۲۰۱۰ تا ۱۳ ژوئن ۲۰۱۱ سه زلزله بزرگ رخ داد. بسیاری از افراد این کشور تصور میکردند این کشور در عرض ۲ سال اوضاع را به حالت عادی بازگردانده و شهر را دوباره میسازد. اما این اتفاق نیفتاد
انعطافپذیری و منابع
ژاپن کشوری ثروتمند و پیشرفته است. اما ایالت توهوکو که در تاریخ ۱۱ مارچ ۲۰۱۱ در آن زلزلهای به بزرگای ۹ رخ داد هنوز در حال ریکاوری است. جالب اینجاست که در پنجمین سالگرد وقوع آن حادثه دولت ژاپن از برنامهریزیهای دقیق برای ریکاوری رونمایی کرد و با این حال هنوز هم اوضاع کاملا عادی نشده است. از آن زمان تا به حال بیشتر ضایعات از محل خارج شدند، ۹۵ درصد مراکز درمانی و ۹۸ درصد مراکز آموزشی دوباره تاسیس شدند. این آماری است که ژاپنیها منتشر کردند و در ادامه باید بدانید ۸۵ درصد از مراکز صنعتی دوباره کارهایشان را از سر گرفتند و ۷۴ درصد از زمینهای کشاورزی که بر اثر سونامی ویران شده بودند دوباره آماده بهرهبرداری شدند. با این وجود هنوز ۱۸۰ هزار نفر خانه ندارند.
نیوزلند یک کشور ثروتمند و پیشرفته دیگر است. در این کشور در کرایستچرچ بین تاریخ ۴ سپتامبر ۲۰۱۰ تا ۱۳ ژوئن ۲۰۱۱ سه زلزله بزرگ رخ داد. بسیاری از افراد این کشور تصور میکردند این کشور در عرض ۲ سال اوضاع را به حالت عادی بازگردانده و شهر را دوباره میسازد. اما این اتفاق نیفتاد. در اثر این زلزلهها ۱۳۰۰ ساختمان ویران شدند و در سال ۲۰۱۶ تقریبا ریکاوری به پایان رسید. البته ریکاوری کامل به این معنی نیست که شهر مانند قبل شده و هنوز ساختمانهای زیادی هستند که باید بازسازی یا تعمیر شوند. طبق اعلام مقامات نیوزلند در پایان سال ۲۰۱۶ تقریبا ۵۵ درصد از امور مربوط به احیای شهر انجام شده بود.
کشورهای پیشرفته
۱۲ ژانویه هفتمین سالگرد زلزلهای بود که هایتی، یکی از فقیرترین کشورها را لرزاند. به این کشور قول کمکهای خارجی زیادی داده شده بود و کمکهای زیادی هم شد. اما شرایط این کشور بعد از زلزله سال ۲۰۱۰ از قبل هم بدتر شده و پیشرفت ویژهای مشاهده نمیشود.
ایتالیا هم که در سال ۲۰۱۶ زلزلهای بزرگ را تجربه کرد تازه در ابتدای راه طولانی و پروسه زمانبر ریکاوری قرار گرفته است
اندونزی کشوری است که جزء کشورهای ثروتمند جهان نیست. اما ریکاوری زلزله ۲۶ دسامبر ۲۰۰۴ به بزرگای ۹٫۱ را به خوبی انجام داده است. آن زلزله باعث سونامی بزرگی شد که شهر باندا آکه را ویران کرد و باعث مرگ ۲۲۳ هزار نفر شد. در دهمین سالگرد آن اتفاق کشورهای خارجی هنوز مشغول کمکرسانی به این شهر بودند. از آن زمان تا سال ۲۰۱۰ طبق آمار ۱۷۰۰ مدرسه، حدود هزار ساختمان دولتی، ۳۶ فرودگاه و بندر، ۳۷۰۰ کیلومتر پروژههای راهسازی و بیش از ۱۴۰ هزار خانه بازسازی شدند. در سال ۲۰۱۷ هم این شهر امکاناتی دارد که حتی قبل از زلزله هم نداشته است. ایتالیا هم که در سال ۲۰۱۶ زلزلهای بزرگ را تجربه کرد تازه در ابتدای راه طولانی و پروسه زمانبر ریکاوری قرار گرفته است.
موانع و تلاش برای ساخت بهتر
هر مکانی که به دلیل زلزلهای بزرگ ویران شود با موانع و مشکلات زیادی بعد از وقوع حادثه مواجه است. منابع همیشه محدود هستند و حتی در ایدهآلترین شرایط هم ریکاوری اقتصادی و ساختوسازها زمان زیادی لازم دارد.
اما موضوع دیگر این است که باید ریکاوری به شکلی باشد تا ساخت و سازها بهتر از قبل باشد. در نپال بعد از زلزله قوانین و استانداردهای جدیدی برای ساخت ساختمانها تعیین شد. همچنین نظارتها برای ساخت ساختمانهای جدید هم بیش از قبل جدی گرفته شد، نه تنها در شهری که در آن زلزله آمده بود، بلکه در همه شهرهای این کشور. در نتیجه این پیشرفتها در صورتی که زلزله دیگری رخ دهد به خاطر داشتن ساختمانهای ایمنتر، افراد کمتری آسیب میبینند و همچنین روند ریکاوری هم با کیفیت و سرعت بهتری خواهد بود.
حال با این شرایط و با توجه به مشکلات اقتصادی کشور به نظر شما چقدر زمان لازم است تا مردمان خوب غرب کشورمان دوباره آرامش را احساس کنند و به زندگی عادی بازگردند.