درنگ: غذا و خوراکی‌های مردم بلوچستان مانند خوراک اقوام دیگر متناسب با شرایط اقلیمی و شیوه معیشتی مردم است، از آنجا که دامداری در میان مردم بلوچستان اهمیت بسیاری دارد بنابراین گوشت دام‌هایی همانند گوسفند و بز و محصولات دامی همانند دوغ یا روغن حیوانی نقش زیادی در غذای مردم این منطقه ایفا می‌کنند. امتحان کردن غذاهای بلوچی در سفر به این منطقه شما را با مزه‌های جدید غافلگیر می‌کند و خود به تنهایی می‌تواند یکی از جاذبه‌های مهم این منطقه باشد چرا که برخی از غذاهای این منطقه را نمی‌توان در جای دیگری پیدا کرد. در ادامه برخی از غذاها و طعم‌های ویژه این منطقه آشنا شوید.

تباهگ

«تباهگ» در واقع روشی برای نگه‌داری گوشت به وی‍ژه پس از عید قربان که گوسفندان زیادی قربانی می‌شوند به حساب می‌آید اما بلوچ‌ها غذایی نیز به این نام دارند که با گوشت نگه‌داری شده به شیوه تباهگ پخته می‌شود. در این شیوه بر روی تکه‌های گوشت گوسفند نمک و پودر انار می‌پاشند سپس گوشت را جلوی آفتاب پهن می‌کنند تا خشک شود. پس از گذشت چند روز گوشت‌ها را درون مشک می‌ریزند و نگهداری می‌کنند. برای پختن غذای تباهگ این گوشت‌ها را با آب فلفل و ادیه بلوچی در آب می‌جوشانند بعد از اینکه آب به جوش آمد برنج را درون آب گوشت طبخ می‌کنند.

در این غذا پلو و گوشت مزه بسیار متفاوتی دارد، مزه گوشت آن چیزی میان ترشی و تندی است و برنج آن نیز معطر به ادویه‌هایی است که در هیچ جای دیگر به جز بلوچستان پیدا ‌نمی‌شود.

 

 

تنورچه

در این غذا تکه بزرگی از گوسفند، بره یا بز مانند ران آن و یا یک بره به صورت کامل را به سیخ می‌زنند و پس از زدن ادویه‌های مخصوص گوشت مانند ادویه بریانی در درون تنور با آتش مستقیم می‌پزند تا گوشت آن کاملا ترد و مغز پخت شود. گاهی درون تنور ظرف آبی نیز قرار می‌دهند و سیخ گوشت را اطراف ظرف به دیواره تنور تکیه می‌دهند تا از این طریق آب گوشت نیز حفظ شود. این گوشت معمولا با پلو سفید خورده می‌شود.

 

 

ترکیبات خرما

در بلوچستان به وی‍ژه در شهرهایی مانند نیکشهر نخلستان‌های بسیاری وجود دارد بنابراین خرما در برنامه غذایی مردم بلوچستان نقش بسیاری دارد. علاوه بر اینکه شیرینی‌های مختلفی همانند «چنگال» در این سرزمین با خرما تهیه می‌شوند، ماست و خرما نیز یکی از خوراک‌های پر طرفدار در بلوچستان است. در این خوراک که بیشتر مانند یک دسر است تکه‌های خرما را درون ماست پرچرب می‌ریزند.

علاوه بر این ترکیب تخم مرغ و خرما نیز طرفدار زیادی دارد در این غذا تکه‌های خرما را در روغن حیوانی چند دقیقه تفت و دهند و تخم مرغ‌ها را بر روی آن می‌شکنند.

 

 

زیتون بلوچی

جالب است که این روزها در بازارهای تهران حتی میوه‌های متعلق به آسیای دور نیز به راحتی پیدا می‌شود اما کمتر پیش می‌آید که مردم تهران یا دیگر استان‌ها «زیتون بلوچی» یا به زبان محلی «گواوا» را دیده‌ باشند. با شنیدن نام این میوه در ابتدا شاید زیتون‌های سبز معمولی که در کنار غذا سرو می‌شوند به ذهن بیاید اما زیتون بلوچستان هیچ شباهتی به آن ندارد و در ضمن به عنوان یک میوه در کنار دیگر میوه‌ها خورده می‌شود .

این میوه که زرد رنگ است و تقریبا اندازه یک شلیل را دارد. بوی عجیب و تندی می‌دهد و مزه آن نیز شبیه دیگر میوه‌ها نیست. شاید اگر بخواهیم مزه آن راتوصیف کنیم نزدیکترین تعریف برای آن مزه‌ای ترکیب شده از انبه و گلابی به نظر بیاید.

 

 

بلوچستان بسیار وسیع است و از مناطق کویری تا سواحل دریا را در بر می‌گیرد بنابراین تنوع غذایی بسیاری دارد و در کنار غذاهای مناسب مناطق گرمسیری غذاهای دریایی را نیز می‌توان در بلوچستان امتحان کرد، اگر به دنبال مزه‌های جدید هستند و ریسک امتحان مزه‌های جدید برایتان جذابیت دارد بلوچستان را در لیست خود به عنوان اولین مقصد گردشگری قرار دهید.

  • آیا این مطلب برای شما مفید بود؟
  • بله   خیر